Συμβουλές2018-07-23T02:03:43+03:00
Κουνέλια2017-03-24T02:07:14+02:00

Τα εμβόλια που κάνουμε στα κουνέλια είναι:

  • εμβόλιο εντεροτοξιναιμίας όταν τα κουνελάκια είναι 30 ημερών περίπου.
  • εμβόλιο για την αιμορραγική νόσο στις μάνες κάθε έξι μήνες και στα μικρά κουνελάκια όταν απογαλακτιστούν.

Όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει το εμβόλιο της εντεροτοξιναιμίας καλό θα είναι να χορηγείται συγκεκριμένο αντιβιοτικό στο νερό των κουνελιών αμέσως μετά τον απογαλακτισμό.

  • Είναι σημαντικό να χορηγούμε βιταμίνες στο νερό των κουνελίων μία φορά το μήνα για δύο ημέρες (ιδιαίτερα στα κουνέλια αναπαραγωγής – μάνες).
  • Είναι απαραίτητο να γίνεται απολύμανση τουλάχιστον μία φορά το μήνα με ψεκασμό σε όλο το στάβλο (μικρό κόστος – τεράστια οφέλη).
Χειρισμός χάμστερ2017-03-24T02:06:33+02:00

Ο τρόπος να ξεχωρίσετε το αρσενικό από το θηλυκό, είναι να παρατηρήσετε την περιοχή των γεννητικών οργάνων όπου στα θηλυκά υπάρχει αμβλεία άκρη του αιδοίου, ενώ στα αρσενικά υπάρχει αρκετά μεγάλο όσχεο.

Τα αρσενικά φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα στην ηλικία των 6-8 εβδομάδων ενώ τα θηλυκά 4 εβδομάδων. Η κυοφορία διαρκεί περίπου 15 μέρες και γεννούν 4-12 μικρά, ανάλογα με τη φυλή. Ο απογαλακτισμός των μικρών γίνεται μετά από 21 μέρες.

Ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας για τη σωστή φροντίδα της μητέρας και των μικρών της.

Είναι σημαντικό να παρατηρείτε το κατοικίδιο σας τακτικά και να απευθύνεστε στον κτηνίατρό σας για την κατάλληλη φροντίδα.

Διατροφή χάμστερ2017-03-24T02:05:53+02:00

Για να υπάρχει ισορροπημένη διατροφή στο χαμστεράκι θα πρέπει να τρέφεται με ειδική ξηρά τροφή του εμπορίου. Ως συμπλήρωμα μπορείτε να του δίνετε χόρτα, μαρούλι, μήλα κ.α. Για το νερό του διατίθενται ειδικά μπουκαλάκια τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν στα πλάγια του κλουβιού, ώστε να έχει συνεχή πρόσβαση σε νερό.

Φροντίδα χάμστερ2017-03-24T02:05:14+02:00

Όπως κάθε κατοικίδιο, έτσι κι ένα χαμστεράκι, αποφασίζοντας να το βάλετε στο σπίτι σας, αναλαμβάνεται και την ευθύνη για την ασφάλεια και την ευημερία του.hamster3

Πρώτου καλωσορίσετε τον νέο σας φίλο σπίτι, θα πρέπει να έχετε φροντίσει για το χώρο διαμονής του. Ιδανικό για τα χαμστεράκια είναι ένα κλουβάκι χωρίς αιχμηρά άκρα, φτιαγμένο από πλαστικό. Τα μεταλλικά ή ξύλινα κλουβιά ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς. Στη περίπτωση που στο δάπεδο χρησιμοποιούνται εφημερίδες, πριονίδι, ροκανίδια, άχυρο είναι σημαντικό να καθαρίζονται καθημερινά για να μην μαζεύονται περιττώματα και μικρόβια. Θα πρέπει όμως να προσέξετε γιατί ο υπερβολικός καθαρισμός μπορεί να του προκαλέσει στρες και προβλήματα στο μαρκάρισμα της περιοχής του.

Είναι προτιμότερο να μην συμβιώνουν πάνω από ένα χαμστεράκι στο ίδιο κλουβί, επειδή είναι πιθανό να εκδηλώσουν επιθετικότητα το ένα προς το άλλο.

Διατροφή καναρινιού2017-03-24T02:04:30+02:00

Θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας να προσφέρουμε στο καναρίνι μας μία ισορροπημένη και ασφαλής τροφή. Το κόστος αυτών των τροφών και η ποσότητα κατανάλωσής τους από τα καναρίνια είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Αξίζει τόσο από οικονομικής άποψης όσο και από θέμα αγάπης και φροντίδας προς τα πτηνά μας.

Τροφές:

  • Μίγμα κελαϊδίνης. Προτιμήστε τη συσκευασμένη από τη χύμα και καθώς και τις επώνυμες τροφές, διότι έχουν ημερομηνία λήξεως, είναι ελεγμένες, πιστοποιημένες και απαλλαγμένες από ρυπογόνους και μολυσματικούς παράγοντες (σκόνη-ακαθαρσίες, μικρόβια, βασικά αίτια για παθήσεις και διαταραχές του πεπτικού και αναπνευστικού συστήματος των ωδικών πτηνών και μη, οδηγώντας πολύ συχνά ακόμη και στον θάνατο εάν δεν γίνει η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών ατόμων).
  • Το ίδιο ισχύει και για την αυγοτροφή ή αλλιώς βιταμίνη σε μορφή τροφής
  • Θα πρέπει να του δίνετε μία με δύο φορές τη βδομάδα σταγόνες συμπλέγματος βιταμινών στο νερό τους και μία μόνιμη «πέτρα» ιχνοστοιχείων και μετάλλων εντός του κλουβιού. Συμβάλλουν στη κάλυψη όλων των διατροφικών αναγκών των μικρών μας φίλων. Η πέτρα βοηθά και στο ακόνισμα του ράμφους.
  • Αλλαγή νερού όσο πιο συχνά μπορούμε. Ιδανικά κάθε μέρα προκειμένου να αποτρέψουμε την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στο νερό.

Αρθρογράφος: Μπουμπάρης Δημήτριος

Φροντίδα καναρινιού2017-03-24T02:01:47+02:00

Καθαριότητα του μιρκού μας φίλου:

  • Καθαρίζουμε τον πάτο του κλουβιού σχεδόν κάθε βδομάδα ή 2 εβδομάδες μόλις κρίνουμε εμείς ότι έχει γεμίσει. Πλένουμε με ζεστό νερό και σαπούνι τυχόν στηρίγματα και σκεύη τροφής ή την σκάρα του πάτου από ακαθαρσίες ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες το πτηνό μας να εκτεθεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτές.
  • Μπανιέρα για πτηνά. Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα είναι απαραίτητη για τους φτερωτούς μας φίλους. Μπαίνουν από μόνα τους στο φρέσκο χλιαρό νερό απαλλάσσονται από τυχόν ακαθαρσίες πάνω στο φτερωτό τους διατηρώντας το σε άριστη κατάσταση.

Προστασία:

  • Προσέχουμε το κλουβί να είναι κατά την διάρκεια της ημέρας σε φωτεινό μέρος χωρίς όμως ο ήλιος να πέφτει πάνω στο πουλί.
  • Προστασία από αρπακτικά και γάτες.
  • Προστασία από την βροχή, το χιόνι και τους δυνατούς ανέμους.

Κλουβί:

Ένα ευρύχωρο κλουβί αποτελεί το ιδανικό χώρο να φιλοξενήσει το καναρίνι μας, διότι του δίνει την δυνατότητα να κινηθεί και να πεταρίσει βοηθώντας το να ξεμουδιάσει τα φτερά του αλλά και να του δώσει την ενέργεια και την χαρά ώστε να σας ανταμείψει με το ευχάριστο και υγειές κελάηδημα του.

Αρθρογράφος: Μπουμπάρης Δημήτριος

Γενικός έλεγχος υγείας της γάτας2017-03-24T02:01:02+02:00

Επιπλέον παράγοντες ελέγχου υγείας του ζώου.

  • Το τρίχωμα θα πρέπει να καθαρό και στιλπνό.

  • Τα μάτια θα πρέπει να είναι πάντοτε λαμπερά χωρίς εκκρίματα και το τρίτο βλέφαρο να μην προβάλει.

  • Η μύτη θα πρέπει να είναι υγρή και καθαρή.

  • Τα αυτιά θα πρέπει να είναι καθαρά χωρίς πληγές και εκκρίματα.

  • Δε πρέπει να έχουμε σιελόρροια ή εμετό.

  • Η περιπρωκτική περιοχή πρέπει να είναι καθαρή.

  • Τα δόντια θα πρέπει να ελέγχονται και να βουρτσίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Για οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει να απευθυνόμαστε στον κτηνίατρό μας.

Οι τακτικές επισκέψεις και οι συμβουλές του κτηνιάτρου σας για τη σωστή φροντίδα του μικρού σας φίλου, θα σας επιτρέψουν να διαφυλάξετε την υγεία και μακροζωία του, κάνοντας τη συμβίωσή σας ακόμα πιο ευχάριστη.

Παρασιτικός έλεγχος γάτας2017-03-24T02:00:16+02:00

Τα παράσιτα που απειλούν τη γάτα σας διακρίνονται σε ενδοπαράσιτα (νηματώδη, κεστώδη, τρηματώδη, πρωτόζωα κ.α.) και εξωπαράσιτα (ψύλλοι, ψείρες, κρότωνες, ψώρες κ.α.). Και οι δύο κατηγορίες παρασίτων προκαλούν στο ζώο ενόχληση, αναιμία, καχεξία. Μεταδίδουν επίσης πολλούς άλλους παθογόνους παράγοντες.

Η καταπολέμησή τους, για τα ενδοπαράσιτα γίνεται μέσω φαρμάκων που χορηγούνται είτε από το στόμα, είτε ενέσιμα, ενώ για τα εξωπαράσιτα μέσω τοπικής αγωγής στο δέρμα (spray, σκόνες, shampoo, κολάρα).

Βεβαίως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνονται αποπαρασιτισμοί τακτικά από τη ηλικία των δέκα ημερών, εάν αυτό είναι δυνατό.

Εμβολιασμός γάτας2017-03-24T01:59:36+02:00

Ο εμβολιασμός στα γατάκια θα πρέπει να ξεκινάει από την ηλικία των 45 ημερών.

Απαιτούνται συνήθως τρεις εμβολιασμοί (ανάλογα με την ηλικία έναρξης του προγράμματος εμβολιασμού) κι ακολουθεί ένα αναμνηστικός κάθε χρόνο.

Ασθένειες από τις οποίες προφυλάσσονται μέσω του εμβολιασμού είναι:

Υποχρεωτικά Εμβόλια

  • Ερπητοϊός (Rhinotracheitis)

  • Καλυκοϊός (Calicivirus)

  • Πανλευκοπενία (Panleucopenia)

  • Λύσσα (Rabies)

Πολύ σημαντικό για την υγεία των νεογέννητων είναι ο τακτικός εμβολιασμός της μητέρας πριν τη σύζευξη. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε ψηλούς τίτλους αντισωμάτων στο πρωτόγαλα που παίρνουν τα νεογέννητα.

Οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται από ειδικό ο οποίος εξετάζει πρώτα το γατάκι. Διαταραχές της υγείας ή της άμυνας του οργανισμού θα μπορούσαν να είναι απαγορευτικές για τη διενέργεια εμβολιασμού.

Διατροφή γάτας2017-03-24T01:58:58+02:00

Ένας σημαντικός παράγοντας για τη καλή ανάπτυξη και υγεία σε κάθε στάδιο της ζωής του ζώου σας είναι η σωστή διατροφή του.

Η γάτα είναι αιλουροειδές και σαρκοφάγο. Οι διατροφικές της ανάγκες είναι εντελώς διαφορετικές τόσο από τον άνθρωπο όσο και από το σκύλο. Επίσης, διαφορετικά θα πρέπει να διατρέφεται ένα αναπτυσσόμενο γατάκι από ένα ενήλικο.

Για τους λόγους αυτούς, η χρήση τυποποιημένων τροφών του εμπορίου είναι αναγκαία, χωρίς βέβαια να αποκλείουμε τη χρήση σπιτικής διατροφής. Σε κάθε περίπτωση, ο καθορισμός της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης της προσφερόμενης τροφής θα πρέπει να γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τον κτηνίατρο.

Θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι ο οργανισμός της γάτας είναι πολύ ευαίσθητος και η έλλειψη ή το πλεόνασμα σε κάποια θρεπτικά συστατικά μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της.

Περιποίηση δοντιών γάτας2017-03-24T01:58:13+02:00

Για την περιποίηση των δοντιών της γάτας απαιτείται ειδική οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα για ζώα.

Συμβουλές για να αρχίσετε να βουρτσίζετε τα δόντια της γάτας σας.

  • Είναι προτιμότερο να την πλησιάζουμε από τα πλάγια και όχι πρόσωπο με πρόσωπο.

  • Είναι καλό να την τοποθετήσουμε στα γόνατά μας, με το πίσω μέρος στο στομάχι μας ή να την ανεβάσουμε σε τραπέζι ή καρέκλα.

  • Τραβάμε προσεκτικά τα χείλη της από μπροστά προς τη μία πλευρά για να φανούν οι τομείς και οι κυνόδοντες. Έπειτα βουρτσίζουμε τα δόντια με ελαφρές και αργές κινήσεις για λίγα δευτερόλεπτα. Καλό κάθε τόσο να αφήνουμε το ζώο να γλύψει την οδοντόπαστα και το επιβραβεύουμε.

  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για μερικές μέρες τη ίδια πάντα ώρα για να δώσουμε την ευκαιρία στο ζωάκι μας να δεχτεί τη διαδικασία και στο τέλος να το διασκεδάζει.
Φροντίδα γάτας2017-03-24T01:57:36+02:00

Οι γάτες, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, έχουν μια μανία με τη καθαριότητα. Θα τις δείτε πολύ συχνά να χρησιμοποιούν την γλώσσα τους για να καθαριστούν σχολαστικά και με μεγάλη λεπτομέρεια. Μία αμμοδοχή είναι κάτι που χρειάζεται απαραίτητα μία γάτα με ειδική ψιλή και μαλακή άμμο την οποία χρησιμοποιεί για τις ουρήσεις και τις κενώσεις της.cat2

Παρόλο που φροντίζει η ίδια η γάτα τη καθαριότητά της θα πρέπει να την βουρτσίζετε καθημερινά με ειδική βούρτσα. Με τη διαδικασία αυτή καταφέρνουμε να διαφυλάξουμε την υγεία της απομακρύνοντας τις νεκρές τρίχες τις οποίες διαφορετικά θα καταπιεί στην προσπάθεια της να καθαριστεί με αποτέλεσμα να έχουμε στο έντερο τριχοπιλήματα. Επίσης έτσι, ελέγχουμε καθημερινά την κατάσταση του δέρματος κάνοντάς της ένα ελαφρύ μασάζ και απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας διατηρώντας ένα υγειές δέρμα. Όσον αφορά το μπάνιο θα μπορούσαμε να την γάτα μας με ένα ειδικό ελαφρύ shampoo, το οποίο όμως δεν είναι εντελώς απαραίτητο.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους είναι η ανάγκη του να ακονίζουν τα νύχια τους. Για να αποφύγετε ζημιές στο σπίτι προμηθευτείτε ένα ονυχοδρόμιο από εξειδικευμένο κατάστημα και μη ξεχάσετε να ανταμείψετε την γάτα σας όταν αρχίσει να το χρησιμοποιεί.

Η καθημερινή φροντίδα των δοντιών της γάτας είναι σημαντική καθώς η ανεπαρκής τήρηση της στοματικής υγιεινής έχει ως συνέπεια την περιοδοντική νόσο και άλλες παθήσεις των δοντιών, όπως ουλίτιδα, τερηδόνα και άλλες. Καθώς εξελίσσονται οι παθήσεις αυτές, βακτηρίδια από τα φλεγμαίνοντα ούλα εισέρχονται συνεχώς στην κυκλοφορία του αίματος και εγκαθίστανται σε άλλα όργανα, κυρίως στην καρδιά και τους νεφρούς, όπου μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα.

Γενικός έλεγχος σκύλου2017-03-24T01:56:54+02:00

Επιπλέον παράγοντες ελέγχου υγείας του ζώου.

  • Τα μάτια του ζώου θα πρέπει να είναι ζωηρά, λαμπερά και καθαρά. Οι βλεννογόνοι πρέπει να έχουν ρόδινο χρώμα, χωρίς στοιχεία ερεθισμού.
  • Τα αυτιά πρέπει να είναι ροζ εσωτερικά, χωρίς δυσάρεστη οσμή και καθαρά από εκκρίματα.
  • Το υγιές δέρμα είναι καθαρό, χωρίς λιπαρότητα, πληγές, απώλεια τριχώματος ή άλλες αλλοιώσεις.
  • Τα ούλα πρέπει να είναι ροζ, χωρίς δυσάρεστη οσμή. Τα δόντια πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, να κλείνουν σωστά και οι σιαγόνες να βρίσκονται σε τέλεια επαφή. Πρέπει να ελέγχονται, να βουρτσίζονται, και να καθαρίζονται τακτικά.
  • Η περιοχή του πρωκτού πρέπει να είναι καθαρή και στεγνή χωρίς σημάδια διάρροιας ή άλλου παθολογικού εκκρίματος. Τα γεννητικά όργανα δε πρέπει να παρουσιάζουν αλλοιώσεις ή οποιοδήποτε παθολογικό έκκριμα.

Οι τακτικές επισκέψεις και οι συμβουλές του κτηνιάτρου σας, θα σας επιτρέψουν να διαφυλάξετε την υγεία και μακροζωία του σκύλου σας.

Παρασιτικός έλεγχος σκύλου2017-03-24T01:53:28+02:00

Υπάρχουν δύο ομάδες, τα ενδοπαράσιτα όπως ταινίες, ασκαρίδες κ.α. και τα εξωπαράσιτα όπως οι ψύλλοι, οι κρότωνες, οι ψείρες και οι ψώρες. Και οι δύο αυτές ομάδες πρέπει να καταπολεμούνται καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του σκύλου σας και όλο το χρόνο. Τα παράσιτα προκαλούν στον ζώο ενόχληση, αναιμία, καχεξία, δερματίτιδες και μεταφέρουν ασθένειες από το ένα ζώο στο άλλο και σε κάποιες περιπτώσεις στον άνθρωπο.

Θα πρέπει να λοιπόν γίνεται καταπολέμηση των ενδοπαρασίτων ανά τρίμηνο με ειδικά φάρμακα και σε ορισμένες περιπτώσεις πιο συχνά εφόσον κρίνει ο γιατρό σας ότι απαιτείται καθώς επίσης η καταπολέμηση των εξωπαρασίτων με συχνότητα ανάλογη της διάρκειας δράσης φαρμάκου που έχετε επιλέξει.

Απαιτείται η συμβουλή του κτηνιάτρου σας κατά την επιλογή και τη χρήση των φαρμάκων λόγω πιθανής τοξικής δράσης.

Εμβολιασμός σκύλου2017-03-24T01:52:51+02:00

Ο εμβολιασμός στα σκυλάκια πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των σαράντα πέντε ημερών.

Οι ασθένειες που καταπολεμούνται μέσω του εμβολιασμού είναι οι εξής:

Υποχρεωτικά Εμβόλια

  • Νόσος του Carre (Distemper)

  • Λοιμώδης ηπατίτιδα (Hepatitis-ΕΛΔ με CAV-2)

  • Παρβοΐωση (Parvovirus)

  • Λύσσα (Rabies)

Προαιρετικά Εμβόλια

  • Bordetella bronchiseptica (ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσης)

  • Παραγρίππη – Canine parainfluenza (ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσης)

  • Λεπτοσπείρωση – Leptospirosis (ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσης)

Με την βοήθεια του κτηνιάτρου σας, θα εφαρμόσετε το κατάλληλο εμβολιακό πρόγραμμα για να καλύψει απόλυτα το σκύλο σας.

Διατροφή σκύλου2017-03-24T01:51:59+02:00

Η σωστή και πλήρης διατροφή ενός σκύλου θα πρέπει να αποτελείται από πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, ανόργανες ουσίες και βιταμίνες, με τα ανάλογα συμπληρώματα διατροφής σε κάθε περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση οι βιομηχανοποιημένες τροφές πρέπει να είναι καλής ποιότητας και οι οποίες να παρέχουν στο ζώο ότι χρειάζεται ανάλογα με την ηλικία, τη φυλή και τις απαιτήσεις της υγείας του σκύλου σας, χωρίς όμως να αποκλείουμε και τη σπιτική τροφή. Με τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας, ο οποίος θα σας συμβουλέψει και θα σας προτείνει την κατάλληλη τροφή για το σκυλί σας, καθώς και να σας δώσει ένα καθημερινό ειδικό διαιτολόγιο για διατροφή που θα ου ετοιμάζεται στο σπίτι.

Η συχνότητα των γευμάτων αλλάζει σύμφωνα με την ηλικία του ζώου σας. Από την ηλικία των σαράντα πέντε ημερών μέχρι και αυτή των έξι μηνών τα γεύματά του θα πρέπει να είναι από έξι έως δύο την ημέρα, με συχνότητα προοδευτικά μειούμενη όσο μεγαλώνει.

Από τη ηλικία των έξι μηνών μέχρι ενός έτους πρέπει να τρώει δύο φορές την ημέρα. Από ενός έτους και για το υπόλοιπο της ζωής του μία φόρα την ημέρα αρκεί. Καλό θα ήταν τα γεύματα του σκύλου σας να είναι την ίδια ώρα κάθε μέρα. Προσοχή, να αποφεύγετε να του δίνετε κόκαλα και γλυκά. Θα πρέπει πάντα να έχει στη διάθεσή του φρέσκο και καθαρό νερό.

Φροντίδα σκύλου2017-03-24T01:51:19+02:00

Για τη σωστή φροντίδα του νέου σας φίλου, θα πρέπει να προμηθευτείτε επίσης, χτένα και βούρτσα και shampoo ειδικά για την περιποίηση του σκύλου σας. Η αλήθεια είναι ότι ο σκύλος δε χρειάζεται μπάνιο αλλά αποτελεί μία ανθρώπινη ανάγκη. Μην το παρακάνετε. Το πιο συχνό που μπορείτε να το κάνετε μπάνιο είναι κάθε δεκαπέντε μέρες, ενώ μία φορά το μήνα αρκεί.

Αυτό που δε πρέπει να ξεχνάτε και το οποίο το χρειάζεται ο σκύλος είναι το καθημερινό βούρτσισμα – χτένισμα, το οποίο απομακρύνει το νεκρό τρίχωμα και τις ακαθαρσίες και τονώνει τη κυκλοφορία του αίματος, καθώς διατηρεί την υγεία του δέρματος και του τριχώματός του. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας ώστε να διαλέξετε τη σωστή βούρτσα – χτένα και shampoo που να ταιριάζει στον τύπο τριχώματος του σκύλου σας.

Επίσης σημαντικό μέρος της φροντίδας του αποτελεί η καθημερινή περιποίηση των δοντιών του. Η ανεπαρκής τήρηση της στοματικής υγιεινής έχει ως συνέπεια την περιοδοντική νόσο και άλλες παθήσεις των δοντιών, όπως ουλίτιδα, τερηδόνα κ.α. Καθώς εξελίσσονται οι παθήσεις αυτές, βακτηρίδια από τα φλεγμαίνοντα ούλα εισέρχονται συνεχώς στην κυκλοφορία του αίματος και εγκαθίστανται σε άλλα όργανα, κυρίως στην καρδιά και τους νεφρούς, όπου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα. Είναι να είστε καλά ενημερωμένοι και ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας δώσει κάθε πληροφορία.

Ασφάλεια του σκύλου2017-03-24T01:50:41+02:00

Η ασφάλεια του κουταβιού είναι κάτι που θα πρέπει να σας απασχολήσει, ανεξάρτητα από το που θα επιλέξετε να μείνει. Θα πρέπει να κλείνετε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα καθώς και να έχετε φροντίσει ώστε ο χώρος της αυλής να είναι περιφραγμένος. Βγάλτε τις ηλεκτρικές συσκευές από τη πρίζα και φυλάξτε με ασφάλεια μακριά του φάρμακα, απορρυπαντικά, είδη καθαριότητας και εύθραυστα αντικείμενα.

Είναι καλό να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για αντικείμενα καθημερινής χρήσης τα οποία πιθανόν να απειλούν την υγεία του ζώου σας.

Καλωρίζοντας σπίτι τον νέο μας φίλο!2017-03-24T01:49:58+02:00

Είναι μεγάλη απόφαση να φέρετε ένα κουτάβι καθώς έτσι θα πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη για την ασφάλεια και την ευημερία του. Το νέο μέλος της οικογένειάς σας χρειάζεται την προσοχή και τη φροντίδα που θα δείχνατε σε ένα μικρό παιδί.dog4

Είναι σημαντικό να έχετε φροντίσει εκ των προτέρων το χώρο διαμονής του πριν καλωσορίσετε το κουτάβι στο σπίτι σας. Μια λύση είναι ένα κρεβατάκι ή ένα καλάθι, φτιαγμένο με υλικό το οποίο δε καταστρέφεται ούτε μασιέται εύκολα. Καλή ιδέα είναι να έχετε στρώσει εφημερίδες στο δωμάτιο που έχετε αποφασίσει να το τοποθετήσετε. Στον ίδιο χώρο θα βάλετε και τα δοχεία για το φαγητό και το νερό του καθώς και τα παιχνίδια του. Θα παρατηρήσετε από την αρχή ότι θα έχει τη τάση να μασά ότι βρίσκει, το οποίο είναι κάτι το οποίο το έχουν από ένστικτο.

Η λύση γι’ αυτό είναι ένα ειδικό κόκαλο ή κάποιο παιχνίδι για σκύλους, το οποίο γυμνάζει τους μυς των σιαγόνων και βοηθά να καθαρίσουν τα δόντια τους από υπολείμματα τροφής. Παράλληλα κρατά τον σκύλο σας απασχολημένο και του δίνει κάποια ευχαρίστηση, κατά τη διάρκεια της απουσίας σας. Στη περίπτωση που έχετε επιλέξει την αυλή για να μείνει ο σκύλος σας, προμηθευτείτε σπιτάκι γι’ αυτόν το οποίο για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι από μονωμένο πλαστικό.

Κατά τα πρώτα βράδια της παραμονής του μαζί σας, καλό θα ήταν να το κρατήσετε μέσα στο σπίτι για να εξοικειωθεί μαζί σας και να μην νοιώσει μόνο και εγκαταλελειμμένο. Όταν θα έρθει η ώρα να μείνει εκτός σπιτιού, θα πρέπει να επιλέξετε το σωστό σημείο της αυλή σας ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τις δραστηριότητες της οικογένειας. Μην το απομονώσετε, είναι στα πλαίσια της φροντίδας σας.

Θέλεις Υγεία; Αγάπησε ένα κατοικίδιο2017-03-24T01:48:56+02:00
Η

παρουσία ενός κατοικιδίου στη ζωή μας μπορεί να δημιουργήσει μικρά θαύματα. Η σχέση με τα ζωάκια είναι γεμάτη από άνευ όρων αγάπη και πίστη. Ακόμα και η σιωπηλή επικοινωνία μ ένα κατοικίδιο μπορεί να είναι εξαιρετικά θεραπευτική. Μειώνει το στρες και είναι πολύ αποτελεσματικό αντίδοτο κατά της κατάθλιψης και της μοναξιάς.

All_Pets1

Τα ψυχολογικά οφέλη των κατοικιδίων για έναν άνθρωπο έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα. Για αυτόν το λόγο στην Αμερική και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η θεραπευτική χρήση των ζώων έχει αξιοποιηθεί σε ηλικιωμένους πού ζουν σε οίκους ευγηρίας , σε καρκινοπαθείς , ασθενείς της Νόσου Αλτσχάϊμερ και άλλες ευαίσθητες ομάδες. Σε αυτά τα άτομα και μόνο η αίσθηση ότι πρέπει να προσφέρουν στο κατοικίδιο την απαραίτητη φροντίδα , φαίνεται να τους κινητοποιεί το ένστικτο της προσωπικής επιβίωσης.

Η συντροφιά ενός κατοικιδίου φαίνεται επίσης να έχει εξαιρετικά οφέλη στην οργανική υγεία των ιδιοκτητών τους .Η παρουσία του συνδέεται με αριθμητικά λιγότερα προβλήματα υγείας μικρής σοβαρότητας (δυσκοιλιότητα, αϋπνία , ιώσεις ,πονοκεφάλους ) αλλά και με χαμηλότερους δείκτες χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.

Έρευνες του Πανεπιστημίου της Ν Υόρκης απέδειξαν ότι όσοι έχουν ένα κατοικίδιο στο σπίτι και υποφέρουν από στηθάγχη και άλλα καρδιοαγγειακά νοσήματα έχουν πολύ μεγάλα οφέλη.

Γερμανοί επιστήμονες μελετώντας για πέντε συνεχή χρόνια ένα δείγμα 10.000 ατόμων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων επισκέπτονταν λιγότερο τον γιατρό από τα άτομα που δε ζούσαν με κάποιο μικρό ζωάκι.

Για τα παιδιά η παρουσία ενός ζώου στη ζωή τους μπορεί να είναι καθοριστική . Η φροντίδα του μπορεί να βοηθήσει να καλλιεργήσουν την ικανότητά τους να εκφράζουν αγάπη και τρυφερότητα , να συντροφεύουν , να φροντίζουν να δένονται συναισθηματικά με του άλλους.

Go to Top