Το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων -ΕΚΠΑΖ- είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου. Αποτελεί το πρώτο κέντρο περίθαλψης αγρίων ζώων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ξεκίνησε τη δράση του το 1984, ενώ υπό τη μορφή αυτή (αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας),συστάθηκε το 1990, με έδρα των δραστηριοτήτων του την Αίγινα.

Είναι το πρώτο κέντρο περίθαλψης που απέκτησε ειδική άδεια για σύλληψη και διαχείριση αγρίων ζώων από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα μας,από τις οποίες και ελέγχεται.Ενώ συνέβαλε στη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου,που αφορά τη διαχείριση της άγριας ζωής σε κατάσταση αιχμαλωσίας στην Ελλάδα.

_a

[blockquote style=””]Στα 30 σχεδόν χρόνια της αδιάκοπης λειτουργίας του έχει βοηθήσει περισσότερα από 100.000 περιστατικά!!Παραλαμβάνει κάθε χρόνο έως 4500 άγρια ζώα και πουλιά, από όλη την Ελλάδα,με διάφορες αιτίες εισαγωγής(π.χ.ορφανά νεαρά ζώα και νεοσσούς που πέφτουν από φωλιές,πουλιά τραυματισμένα από ατυχήματα ή παράνομους πυροβολισμούς, ηλεκτροπληξίες,δηλητηριάσεις,εξαντλημένα από το ταξίδι της μετανάστευσης κτλ.)τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν σε προστατευόμενα είδη. Από αυτά, όσα κρίνονται ικανά να επιβιώσουν μόνα,μετά την αποθεραπεία τους,επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον.[/blockquote]

Τα υπόλοιπα, που είναι μη απελευθερώσιμα,φιλοξενούνται μόνιμα στις εγκαταστάσεις του κέντρου και ενθαρρύνονται στο να αναπαραχθούν. Έχει συμβάλλει στην προστασία απειλούμενων ειδών που έχουν μικρό πληθυσμό στην Ελλάδα ή / και στην Ευρώπη. Τέτοια είναι ο Βασιλαετός, ο Χρυσαετός, ο Στικταετός, ο Κραυγαετός, ο Θαλασσαετός, το Κιρκινέζι, ο Μαυροπετρίτης, το Όρνιο, τα δύο είδη Πελεκάνων, τα Φοινικόπτερα ,οι Χαλκόκοτες, ο Πορφυροτσικνιάς, ο Ήταυρος και άλλα.