Είναι μεγάλη απόφαση να φέρετε ένα κουτάβι καθώς έτσι θα πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη για την ασφάλεια και την ευημερία του. Το νέο μέλος της οικογένειάς σας χρειάζεται την προσοχή και τη φροντίδα που θα δείχνατε σε ένα μικρό παιδί.dog4

Είναι σημαντικό να έχετε φροντίσει εκ των προτέρων το χώρο διαμονής του πριν καλωσορίσετε το κουτάβι στο σπίτι σας. Μια λύση είναι ένα κρεβατάκι ή ένα καλάθι, φτιαγμένο με υλικό το οποίο δε καταστρέφεται ούτε μασιέται εύκολα. Καλή ιδέα είναι να έχετε στρώσει εφημερίδες στο δωμάτιο που έχετε αποφασίσει να το τοποθετήσετε. Στον ίδιο χώρο θα βάλετε και τα δοχεία για το φαγητό και το νερό του καθώς και τα παιχνίδια του. Θα παρατηρήσετε από την αρχή ότι θα έχει τη τάση να μασά ότι βρίσκει, το οποίο είναι κάτι το οποίο το έχουν από ένστικτο.

Η λύση γι’ αυτό είναι ένα ειδικό κόκαλο ή κάποιο παιχνίδι για σκύλους, το οποίο γυμνάζει τους μυς των σιαγόνων και βοηθά να καθαρίσουν τα δόντια τους από υπολείμματα τροφής. Παράλληλα κρατά τον σκύλο σας απασχολημένο και του δίνει κάποια ευχαρίστηση, κατά τη διάρκεια της απουσίας σας. Στη περίπτωση που έχετε επιλέξει την αυλή για να μείνει ο σκύλος σας, προμηθευτείτε σπιτάκι γι’ αυτόν το οποίο για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι από μονωμένο πλαστικό.

Κατά τα πρώτα βράδια της παραμονής του μαζί σας, καλό θα ήταν να το κρατήσετε μέσα στο σπίτι για να εξοικειωθεί μαζί σας και να μην νοιώσει μόνο και εγκαταλελειμμένο. Όταν θα έρθει η ώρα να μείνει εκτός σπιτιού, θα πρέπει να επιλέξετε το σωστό σημείο της αυλή σας ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τις δραστηριότητες της οικογένειας. Μην το απομονώσετε, είναι στα πλαίσια της φροντίδας σας.