Οι γάτες, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, έχουν μια μανία με τη καθαριότητα. Θα τις δείτε πολύ συχνά να χρησιμοποιούν την γλώσσα τους για να καθαριστούν σχολαστικά και με μεγάλη λεπτομέρεια. Μία αμμοδοχή είναι κάτι που χρειάζεται απαραίτητα μία γάτα με ειδική ψιλή και μαλακή άμμο την οποία χρησιμοποιεί για τις ουρήσεις και τις κενώσεις της.cat2

Παρόλο που φροντίζει η ίδια η γάτα τη καθαριότητά της θα πρέπει να την βουρτσίζετε καθημερινά με ειδική βούρτσα. Με τη διαδικασία αυτή καταφέρνουμε να διαφυλάξουμε την υγεία της απομακρύνοντας τις νεκρές τρίχες τις οποίες διαφορετικά θα καταπιεί στην προσπάθεια της να καθαριστεί με αποτέλεσμα να έχουμε στο έντερο τριχοπιλήματα. Επίσης έτσι, ελέγχουμε καθημερινά την κατάσταση του δέρματος κάνοντάς της ένα ελαφρύ μασάζ και απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας διατηρώντας ένα υγειές δέρμα. Όσον αφορά το μπάνιο θα μπορούσαμε να την γάτα μας με ένα ειδικό ελαφρύ shampoo, το οποίο όμως δεν είναι εντελώς απαραίτητο.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους είναι η ανάγκη του να ακονίζουν τα νύχια τους. Για να αποφύγετε ζημιές στο σπίτι προμηθευτείτε ένα ονυχοδρόμιο από εξειδικευμένο κατάστημα και μη ξεχάσετε να ανταμείψετε την γάτα σας όταν αρχίσει να το χρησιμοποιεί.

Η καθημερινή φροντίδα των δοντιών της γάτας είναι σημαντική καθώς η ανεπαρκής τήρηση της στοματικής υγιεινής έχει ως συνέπεια την περιοδοντική νόσο και άλλες παθήσεις των δοντιών, όπως ουλίτιδα, τερηδόνα και άλλες. Καθώς εξελίσσονται οι παθήσεις αυτές, βακτηρίδια από τα φλεγμαίνοντα ούλα εισέρχονται συνεχώς στην κυκλοφορία του αίματος και εγκαθίστανται σε άλλα όργανα, κυρίως στην καρδιά και τους νεφρούς, όπου μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα.