Η

παρουσία ενός κατοικιδίου στη ζωή μας μπορεί να δημιουργήσει μικρά θαύματα. Η σχέση με τα ζωάκια είναι γεμάτη από άνευ όρων αγάπη και πίστη. Ακόμα και η σιωπηλή επικοινωνία μ ένα κατοικίδιο μπορεί να είναι εξαιρετικά θεραπευτική. Μειώνει το στρες και είναι πολύ αποτελεσματικό αντίδοτο κατά της κατάθλιψης και της μοναξιάς.

All_Pets1

Τα ψυχολογικά οφέλη των κατοικιδίων για έναν άνθρωπο έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα. Για αυτόν το λόγο στην Αμερική και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η θεραπευτική χρήση των ζώων έχει αξιοποιηθεί σε ηλικιωμένους πού ζουν σε οίκους ευγηρίας , σε καρκινοπαθείς , ασθενείς της Νόσου Αλτσχάϊμερ και άλλες ευαίσθητες ομάδες. Σε αυτά τα άτομα και μόνο η αίσθηση ότι πρέπει να προσφέρουν στο κατοικίδιο την απαραίτητη φροντίδα , φαίνεται να τους κινητοποιεί το ένστικτο της προσωπικής επιβίωσης.

Η συντροφιά ενός κατοικιδίου φαίνεται επίσης να έχει εξαιρετικά οφέλη στην οργανική υγεία των ιδιοκτητών τους .Η παρουσία του συνδέεται με αριθμητικά λιγότερα προβλήματα υγείας μικρής σοβαρότητας (δυσκοιλιότητα, αϋπνία , ιώσεις ,πονοκεφάλους ) αλλά και με χαμηλότερους δείκτες χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.

Έρευνες του Πανεπιστημίου της Ν Υόρκης απέδειξαν ότι όσοι έχουν ένα κατοικίδιο στο σπίτι και υποφέρουν από στηθάγχη και άλλα καρδιοαγγειακά νοσήματα έχουν πολύ μεγάλα οφέλη.

Γερμανοί επιστήμονες μελετώντας για πέντε συνεχή χρόνια ένα δείγμα 10.000 ατόμων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων επισκέπτονταν λιγότερο τον γιατρό από τα άτομα που δε ζούσαν με κάποιο μικρό ζωάκι.

Για τα παιδιά η παρουσία ενός ζώου στη ζωή τους μπορεί να είναι καθοριστική . Η φροντίδα του μπορεί να βοηθήσει να καλλιεργήσουν την ικανότητά τους να εκφράζουν αγάπη και τρυφερότητα , να συντροφεύουν , να φροντίζουν να δένονται συναισθηματικά με του άλλους.